25 år sedan självständigheten

För estländarna är självständighetsdagen den 20 augusti, även om nationaldagen är den 24 februari, och i år är det 25 år sedan Estland trädde ur Sovjetunionen – och så mycket som det har hänt i landet sedan dess! Idag har Estland den högsta levnadsstandarden bland de forna sovjetstaterna. Och det finns även en tät kontakt med Sverige både ekonomiskt och inom turism. Mellan länderna går det kryssningsfartyg som är populära på båda sidorna. Bor du i Stockholm är det därför lätt att resa över till Tallinn med en färja som går till exempel över natten. Flyg går på strax över en timme från Stockholm. En prisvärd resa!

Saker att se

Idag finns det kvar byggnader från sovjettiden. 1991 utträdde Estland ur dåvarande Sovjetunionen och blev självständigt och idag utgör den rysktalande befolkningen ungefär 20 procent. Till exempel strax utanför Tallinn kan du se en byggnad som uppfördes under sovjettiden inför seglingstävlingen i OS 1980. Byggnaden heter Linnahall och är ett typiskt exempel på sovjetisk arkitektur från förr. En promenad bort kommer du till gamla stan i Tallinn, det som idag utgör centrum av staden. Huvudstaden är inte stor så det går att gå mellan de olika delarna av staden utan problem. Och det är den historiska kärnan av staden som är vackrast.

Att göra i Tallinn

Hela gamla stan är upptagen på Unescos världsarvslista och är värt ett besök att spatsera runt i. Här finns Sankt Olovskyrkan som sägs ha varit världens högsta byggnad under 1400-talet. Passa också på att smaka något ur det estländska köket. Här i närheten finns även det kända varuhuset Stockmann som ligger strax söder om gamla stan. En cool uppstickare är området Rotermanni Kvartal. Här finns spännande arkitektur som blandar gammal industrilokal-känsla med minimalism. Värt ett besök för att ta en öl på det lilla torget och titta på människor som går förbi. Innan du avslutar resan är ett spa-besök ett måste! Det finns nämligen många prisvärda och högklassiga att välja mellan utanför stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct