Besök Tartu

En resa till Estland behöver inte alltid betyda att man åker till Tallinn. Visst bör man uppleva Tallinn om det är ens första besök till Estland, men om man har tid för ett par dagars utflykt till en annan stad, eller om man redan har varit i Tallinn tidigare, är Tartu väl värt ett besök.

Tartu är Estlands näst största stad, med drygt 100 000 invånare. Staden är idag huvudstad i Tartu län, som ligger i sydöstra Estland, men detta område har historiskt haft flera andra namn. Fram till Estlands självständighet från Sovjetunionen var till exempel staden och området känt i omvärlden som Dorpat, och innan dess hörde Tartu till det område som kallades Livland. Livland, eller Svenska Livland, var en svensk besittning som omfattade södra Estland och norra Lettland, och som erövrades år 1621. Livland var sedan en svensk besittning i 100 år, innan Sverige fick avträda området till Ryssland vid freden i Nystad. Under de 100 år som Tartu var i svensk besittning hann dock Gustav II Adolf lämna några permanenta spår i staden. Till exempel inrättade han Dorpats hovrätt år 1630, vilket var den tredje svenska hovrätten i ordningen. Han lät även grunda det universitet som idag är Tartu universitet.tartu_rathaus

Det går att ta sig till Tartu på flera sätt, då staden dels har en flygplats med både inrikes och utrikes flygtrafik (bland annat till och från Tallinn och Helsingfors och tidvis Stockholm), dels en järnvägsstation med ett stort antal avgångar till Tallinn varje dag. Om man vill åka vidare ner mot Europa från Tartu går det också tåg till Valga vid den lettiska gränsen, varifrån man kan åka vidare till Riga. Det går också bra att åka buss från Tartu till de flesta större estniska städerna.

Även om en resa till Estland kan bjuda på många oförglömliga upplevelser, kan man dock inte räkna med att få lika mycket sol och värme som om man åkte på semester till ett medelhavsland. Om man har ett uterum hemma behöver dock detta inte kännas som en så stor förlust, eftersom man i uterummet kan njuta av sommaren i Sverige även när den inte är så varm, och även när hösten börjar närma sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct