Bila till Estland – viktigt att tänka på

Estland är ett land som ligger relativt nära Sverige, men som ändå är unikt i sitt slag och kanske till och med lite exotiskt. Här finns nämligen riktigt fina badstränder att ta del av och härlig, välsmakande mat. Att åka till Estland har idag blivit väldigt vanligt och en av de främsta orsakerna är att man vill komma bort eller kunna shoppa riktigt billigt. Planerar du att bila till Estland rekommenderar vi således att du lämnar lite extra utrymme i bilen. Du kommer troligtvis att göra en hel del fynd.

Det vanligaste är att man som svensk tar färjan över till Estland, eftersom det är den kortaste och i många fall roligaste vägen. Det är dock inte alla som föredrar att befinna sig ute på vatten under längre kryssningar och då är bil ett bra färdalternativ, förutsatt att man inte vill boka flyg. Om du ska ta bilen gäller det att du har ett fordon som är välfungerande och som faktiskt kommer att klara av den långa resan. Inför en längre bilresa kan det därför vara en god idé att titta på vad marknaden erbjuder, t.ex. en ny snabb Audi elbil från Holmgrens Bil.

Trafikregler och vägar i Estland

Vilken väg du väljer att ta när du bilar till Estland är helt upp till dig själv, men när du kommer fram till landet finns det en del trafikregler och vägval som är viktiga att ha kunskap om. Jämför man med Sverige har Estland t.ex. inga som helst motorvägar så som vi i Sverige har, men de har motorvägsliknande alternativ såväl som ett större antal huvudvägar att använda sig av. En stor fördel är den turistväg som har skapats tillsammans med andra baltiska länder och som går hela vägen från Tallinn, förbi Lettland och därefter vidare till Litauen. Vägen kallas för La Baltica och är ett utmärkt val för den som vill se mer än Estland när bilfärden ändå är igång.

Krav för hyrbil

Har du med dig din egen bil till Estland behöver du inte oroa dig över de krav som finns när det kommer till hyrbilar, men om du väljer att kryssa för att därefter hyra bil behöver du vara medveten om reglerna. Estland kräver att alla förare är över 21 år och har innehaft körkort i minst ett år. Är du över 21, men under 25 år kommer du också att behöva betala en extraavgift, eftersom du anses vara en högriskkund.

Trafikregler och hastighetsbegränsningar

När du färdas med bil i Estland kommer du behöva ha halvljus på hela tiden och dygnet runt. Ska du färdas genom ett tätbebyggt område behöver du ligga på en bashastighet på 50 km i timmen. För landsvägar gäller 90 km i timmen och på större vägar hittar du vanligtvis en maxhastighet på 110 km i timmen. Varken huvudvägar eller landsvägar har vägtullar som du behöver oroa dig för, men kom ihåg att bilbälte för förare och passagerare gäller även här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct