Det estländska köket

Bara en båtresa bort ligger det prisvärda Estland. Tallin är en av Europas bäst bevarade medeltidsstäder och det är ett populärt semesterresmål för många svenskar. Från att ha varit ett land med gammaldags prägel och där man förr kände vindarna från Sovjet har det nu ändrat karaktär och en personlighet har vuxit fram. Det känns fräscht och modernt och man hittar massor av högklassiga restauranger och charmiga fik. Maten är oftast lagad av lokala produkter som man använt på ett nytt sätt i spännande innovativa rätter. Att besöka ett spa är ett måste här eftersom du får förstklassiga behandlingar till ett bra pris. Om du inte har råd att resa just nu kan du lätt köpa en resa med hjälp av sms lån som du snabbt betalar tillbaka eftersom resorna hit är billiga och prisnivån är låg jämfört med i Sverige.

Trendiga restauranger med spännande rätter

I Estland kan man gå på lyxkrogar utan att det kostar skjortan. Besök de nya trendiga restaurangerna som använder lokala traditionella råvaror på ett helt nytt sätt. Vit fisk serverad med fiskrom med grillad potatisrot och till det en sallad av rödbetor och getostkräm är ett menyförslag. Brödet är något som imponerar. Till de flesta rätter serveras bröd och här rör det sig inte om segt, svampigt vitt bröd. Nej, här är det ofta ett rejält mörkt bröd och många gånger med surdegskaraktär. Flera restauranger bakar dessutom själva sitt bröd. Landets lokala öl har gott rykte och smakar riktigt bra. Svenskar reser inte i första hand till Estland för den billiga alkoholen. Ändå kan det finnas en liten risk att en del av turismen minskar nu när alkoholen blir dyrare i Estland, vilket landets regering har beslutat. Många av de trendigaste restaurangerna har en avskalad stil. Man har behållit en del av den gammaldags stilen som gällde förr men har sedan skalat av den för att bli mer modern. Man använder dessutom mycket naturmaterial i både inredning och dekoration.

Råvaror, traditionell mat och nya rätter

I Estland äter man ofta säsongsbetonat och tar tillvara på så mycket som möjligt av vad naturen har att erbjuda. Det som skördas på sommaren läggs in eller konserveras inför vintern. Kött och fisk röks eller saltas för att hålla. Bovete är Estlands eget superlivsmedel. Det används ganska mycket och bovete som odlas här är av mycket god kvalitet. Det estniska köket bär spår av både det skandinaviska, tyska och ryska köket. Detta kan vara en av anledningarna till att vi svenskar så lätt faller för det estniska köket. Det känns spännande men ligger ändå så pass nära vårt eget kök och passar oss därför mycket bra. Klassiska estniska rätter är blodkorv, marinerad ål och kokt fläsk. Tillsammans med nya innovativa rätter finner man också de traditionella rätterna även om de ibland serveras i en ny tappning. Rätter med svamp finner man i stort sett på alla restauranger och estnisk svamp är otroligt fin. Vad sägs om en rådjursstek med kantareller? Till efterrätt väljer man helst något med bär, eftersom det finns rikligt av dem i landet. Under säsongen för smultron kan du se dem i väldigt många desserter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct