Estnisk litteratur

Även om estnisk litteratur sällan uppmärksammas i Sverige, har Estland producerat flera framstående författare genom sin historia, och kan även skryta med flera samtida författare vars verk har översatts till flera olika språk.

Den kanske mest framstående i den senare kategorin var Jaan Kross, som föddes i Tallinn år 1920 och gick bort så sent som år 2007, också i Tallinn. Han är den mest översatta av de estniska samtida författarna, och har flera gånger övervägts som möjlig pristagare av Nobelpriset i litteratur. Även om han aldrig fick ta emot Nobelpriset, tilldelades han under sitt liv flera andra utmärkelser och priser, bland annat flera hedersdoktorstitlar och internationella ordnar, liksom den estniska republikens kulturpris. Han anses allmänt vara den viktigaste författaren i Estland sedan Anton Hansen Tammsaare.

Anton Hansen Tammsaare anses i sin tur ha skrivit ett av de viktigaste verken i hela den estniska litteraturen. Det handlar om en roman i fem delar med titeln Sanning och rättvisa, som han skrev mellan 1926 och 1933. Hans betydelse för den estniska kulturen visas om inte annat genom att han har fått pryda landets 25-kronorssedel, något som antyder att han kan jämföras med Selma Lagerlöf eller Astrid Lindgren i Sverige.jaan_kross_1987_by_guenter_prust

En författare som var mer eller samtida med Hansen Tammsaare var Eduard Vilde. Han anses vara en av förgrundsgestalterna inom den estniska litteraturen, och skrev bland annat det som räknas som Estlands första realistiska roman, Külmale maale! från år 1893. Hans romaner kretsade ofta kring teman som social rättvisa och konflikten mellan rika och fattiga, och dessa teman är även närvarande i hans historiska trilogi, som har blivit en självklar del i Estlands litterära kanon. Den första delen i trilogin publicerades år 1902, och den blev redan från början mycket populär.

Om du drömmer om att resa till Estland för att följa i någon av dessa författares fotspår – att så att säga göra en litterär resa, bokstavligen – men känner att du inte har råd med din nuvarande ekonomi, ska du kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat hjälpa dig med att omförhandla dina lån till bättre villkor, så att du kan lägga pengar som tidigare gick till räntor på en resebudget istället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct