Flytta till Estland

Att flytta till Estland har under de senaste åren blivit populärt. Landet har haft en hög ekonomisk tillväxt de senaste åren och man innehar ett medlemskap i den europeiska unionen. Har man ett svenskt medborgarskap har man således rätten att arbeta och bo i Estland så länge man vill. Den låga estniska löneskatten är en sak som lockar svenskarna. Är man skriven i Estland betalar man endast 21% skatt oavsett hur mycket man tjänar. Att leva i Estland är också betydligt billigare än att leva i Sverige. I huvudstaden Tallinn kan man hyra en svensk tvåa i ett bra område för cirka 500 till 700 euro i månaden. När man arbetar i Estland så betalar också din arbetsgivare sociala avgifter för dig som anställd. Det innebär att du har gratis tillgång till sjukvård i landet och du behöver således inte bekymra dig över att leta efter en ofta dyr privatförsäkring.

Svenskar med kopplingar till Estland

Estland har fler kopplingar till Sverige än många har vetskapen om. Det finns en svensk bondegrupp i Estland där en del fortfarande pratar svenska. Enligt forskarna så har den grupp svenska bönder som finns i Estland en gång utvandrat från Öland. Många av dessa är fiskarbönder som ska ha utvandrat för flera hundra år sedan. Den svenska som de pratar låter fortfarande som den svenska som vi pratar i Sverige idag. Dock använder man sig av väldigt gamla uttryck och det finns en hel del estniska lånord. Forskarna vet inte varför svenskarna en gång lämnade sitt eget land för att bosätta sig i Estland. Det finns också finlandssvenskar som lämnat Finland för att ta sig till Estland. Inte heller där vet man varför man bestämde sig för att lämna hemlandet. Vad man däremot vet är att många estländare av svenska ursprung kom tillbaka till Sverige under andra världskriget när Sovjetunionen återerövrade Estland. Man ville då inte leva i kommunismen och man var rädda för det förtryck som regimen förde med sig . Cirka 30 000 estländare emigrerade då till Sverige där en minoritet av dessa hade svenskt ursprung.

Vad man bör tänka på inför flytten

Man kan säga att oavsett om du vill flytta till kanada eller till Estland så finns det en del saker man bör tänka på. Det första man bör göra är att kontakta Skatteverket för att ta reda på vad som gäller när man lämnar Sverige gällande adress och skatteskyldighet. Ofta räcker det med att man fyller i en blankett som hjälper skatteverket att registrera dig som utlandssvensk. I övrigt kan en flytt till Estland vara enklare än en flytt till Stockholm. Har du fått ett jobberbjudande i exempelvis Tallinn så sköter ofta företaget de praktiska detaljerna åt dig. Anledningen till att en flytt till Tallinn kan vara enklare är för att du kan med enkelhet hitta en bostad då det inte finns någon bostadsbrist i staden. Det enda du behöver tänka på är att ta med dig en liten buffert då man ofta måste betala en deposition för den lägenheten man hyr. Det tar bara två timmar att flyga från Stockholm till Tallinn vilket gör att du aldrig är långt hemifrån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct