Sevärdheter i Tallinn

Tallinn ligger i den norra delen av Estland, och landets huvudstad med sina knappt 500 000 invånare har mycket att erbjuda i form av sevärdheter för de besökare från Sverige som söker sig österut, eller de besökare från andra delar av världen som vågar sig så långt norrut.

En av dessa sevärdheter är Alexander Nevskij-katedralen. Katedralen, som tillhör den rysk-ortodoxa tron, ligger på Domberget i Tallinn, där den uppfördes mellan 1894 och 1900. Precis som mycket annan arkitektur i staden omges katedralen av viss kontrovers; den byggdes mittemot den estniska parlamentsbyggnaden, vilket många ester såg som ett sätt för Ryssland att demonstrera sin makt. Det har därför förts diskussioner om att riva ned byggnaden (under Estlands första tid som självständiga efter första världskriget), men det blev aldrig verklighet. Som besökare kan man uppskatta inte bara kyrkans historiska betydelse, utan också dess estetiska värde.1024px-Alexander-Newski-Kathedrale

Många andra byggnader med historisk betydelse hittar man i Gamla staden, Tallinns stadskärna som byggdes på 1100-talet. Här hittar man bland annat medeltida byggnader som Rådhuset och Rådhusapoteket, liksom ett medeltida slott och en ringmur som omger hela den gamla stadskärnan. Gamla staden finns med på Unescos världsarvslista.

Ytterligare en sevärdhet som omges av kontroverser, men mer nyliga kontroverser än katedralen, är den staty som helt enkelt brukar kallas Bronssoldaten. Statyn föreställer en sovjetisk soldat, och restes år 1947 som ett minnesmärke över den Sovjetiska arméns seger över Nazityskland. Under statyn ligger ett drygt tiotal sovjetiska soldater begravna, varför statyn också fungerar som ”den okände soldatens grav”. Statyn sågs av många estländare inte som en symbol för segern över fascismen, utan som en symbol för den sovjetiska ockupationen av Baltikum. Ytterligare kontroverser följde år 2007, då den estniska regeringen beslutade att flytta statyn, vilket fick till följd de värsta kravallerna i Estlands historia. Trots detta genomfördes flytten, och statyn återfinns numera på Estlands försvarsmakts kyrkogård.

För att orka med en dags sightseeing i Tallinn, där man får med alla dessa sevärdheter, är det viktigt att ha ett par bekväma skor på sig. Har man barn är det också viktigt att ha en praktisk barnvagn, som är lätt att hantera och som passar i stadsmiljö. På Bigbaby.se hittar du ett brett sortiment av barnvagnar från märket Bugaboo, som passar i alla situationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct