Svenskar med estniskt påbrå

 

Estland är ett land som har gjort sig känt för att bjuda på både vackra vidder och en mysig stadskultur. Samtidigt är det inte bara landet i sig som har gjort Estland till ett populärt resmål för svenskar. Även människorna brukar beskrivas som varma och välkomnande. I Sverige finns det flera med estnisk bakgrund som har blivit folkkära och etsat sig fast i allmänhetens medvetande. Med flera estlandbördiga personer på framgångsrika positioner i svensk offentlighet har Estland en ständig representation i Sverige som gör att våra kulturer har kunnat sammanfogas på ett succéartat sätt. Här är några av de kändaste svenskarna med estniskt påbrå idag.

Kristian Luuk, vars föräldrar är estlänningar, har varit ett stort i namn i svenska media i över 20 år. Han har dock gått den långa vägen genom att sakta med säkert arbeta sig uppåt i medielandskapet. Han började med billiga men kultförklarade produktioner som radioprogrammet Hassan. Programmet, som också inkluderade namn som Fredrik Lindström och Henrik Schyffert,675px-Martina_Haag_at_Göteborg_Book_Fair_2012_3 gick ut på att programledarna busringde olika offer och skapade riktiga sketcher i realtid. Programmet blev enormt populärt och lockar än idag lyssnare på olika plattformar. Därefter har Luuk gjort sig känd som programledare för bland annat sin egen talkshow och På Spåret, vilket har gjort honom till en av svensk TV:s stora berömdheter.

Precis som Kristian Luuk har författaren och skådespelaren Martina Haag estniskt påbrå. Det var hennes pappa som kom till Sverige i mitten av 1900-talet och bosatte sig på Lidingö. Martina Haag har främst gjort sig känd genom sina självbiografiska böcker, däribland Underbar och älskad av alla, som hon också har spelat huvudrollen i. Dessutom har hon varit krönikör i flera stora svenska tidningar samt deltagit i Melodifestivalen. Hennes efternamn har hon tagit från mediekollegan Erik Haag som hon har varit gift med medan hennes tidigare efternamn var det estniska Uusma.

Om du vill besöka landet som Haag och Luuk härstammar ifrån är en resa till Estland att rekommendera. Lyckligtvis kan du se dem oftare än så med en TV i ditt hem. Om du planerar att göra om din bostad för att skapa ett bra tv-rum kan du passa på att samtidigt göra om badrummet och sätta in en duschkabin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

instinct